31 Mart 2012 Cumartesi

Çocuklara UHT'li Süt Dağıtmak Akla Ziyan!

Süpermarket ve mandıralarda "taze süt", "günlük süt" etiketiyle satılan çeşitli firmalara ait sütler ne günlük süt ne de bildiğimiz anlamıyla "pastörize".

Etiketleri dikkatle okur ve son kullanma tarihine dikkat ederseniz UHT sütler "taze süt" etiketi ile satılmakta.

Dünyanın her yerinde süt endüstrileri soğutuculu taşıtlarda dağıtım yapıp, soğuk depolarda ve buzdolaplarında muhafaza ederken bizde işin kolayı bulunmuş durumda.

Süt bir çok ülkede çocuklara sunuluyor, ancak kısa ömürlü pastörize süt olarak! Bozulur bir yiyecek maddesi olarak ihtimam görerek.

UHT'li süt üzerine tartışılan, tüketimine sağlık açısından itiraz edilen işlemlerden geçmiş işlenmiş bir süt türü. Satış yerlerinde buzdolabından pazarlanması sadece tazelik imajı açısından önem taşıyor. İmal tarihinin yakın bir tarih olması biraz daha eski olanlardan çok daha sağlıklı olması anlamına gelmiyor. Eski tarihli sütler belki biraz daha fazla çevreden etki görmüş olabilirler ancak, pastörüzasyonun türünün kendisi tereddütlere yol açan.

Siyah beyaz filmlerde süt içerek uyuyanlar şimdilerde şaşırtıcı geliyordur, şimdilerde "süt uyku kaçırıyor, sindirimi zorluyor, metabolizmayı olumsuz etkiliyor" diye düşünenler çok. Eski kitaplarda kedilerin sevdikleri içecek süt idi. Şimdilerde kedilere süt vermeye kalkarsanız kedi severler kızabiliyor. Değişen süt hakkındaki bilgi değil, sütün işlenmişliğinin yol açtıkları.

Çiğ süt dağıtılması çeşitli nedenlerle neredeyse imkânsız. Salgın hastalık dönemlerinden sonra kanun ve yönetmelikler çoğu ülkede çiğ süt dağıtımı sınırlandırıyor. Buna karşın kısa sürede bozulabilen ve soğuk dağıtım gerektiren pastörize süt UHT süte gündelik kullanımda tercih ediliyor.

Meyvelerin radyasyon, parafin ve kimyasal zarlama ile bozulmalarının, çürümelerinin engellenmesi teknikleri batıda uzun bir dönem kullanıldı. Sağlık üzerine etkileri geç de olsa anlaşıldı ya da gündeme gelebildi.

Bugün UHT'li sütlerin uzun dayanıklılığı bile iticiliği için yeterli bir gerekçe oluşturuyor.

Dondurma, çikolata, bisküvi, tatlı, pastacılık sektörlerinde UHT'li ürünler dolgu, katkı, koyulaştırıcı, kıvam verici, stabilize edici, koruyucu, renk verici maddelerle takviye edilerek sağlık açısından kabul edilemez bileşimler halinde pazara sürülüyor.

Süt tüketimine, süt ürünlerine, yan sanayilerine hiç bir itirazımız yok. Süt tüketimi abartılmamak kaydıyla halk sağlığı açısından bir ölçüt olarak görülebilir. Ancak süt sanayimizin zahmete girip soğuk ve gündelik dağıtım, depolama ilkelerini kabul etmesi ve halk sağlığı ile oynamamasını garantilememiz kaydıyla!

Dondurma, çikolata ve gıda ürünlerinde hangi tür işlemden geçmiş süt kullanıldığı, son ürünün  geçirdiği pastörizasyon türü v.b. açık ve net olarak deklare edilmelidir.

Organik ortamda üretim gibi mevzular işin sadece ayrıntısıdır.

18 Mart 2012 Pazar

Pax Nobeliana

Ödüllenme ile sınanacaksak, hakikate açıklık ve hakikatle düzelirlik ile ödüllenmek umuduyla...